Veterinärvård för katter

Vi erbjuder dig och din katt flera olika undersökningar samt behandlingar. Onsalaveterinären satt ihop flera unika hälsopaket för att undvika olika samt upptäcka olika hälsoproblem så som diabetes, njursvikt, artros. Vi värnar om de äldre katterna -seniorkontroll rekommenderas till katt 8-10 år

Din katt kommer älska oss, då vi älskar katter!

katter, katter,katter.....

Vi har utformat vår klinik så att den tilltalar våra katter. Vi har en egen katthörna där katter kan vänta i lugn och ro. Då vår specialitet är blyga katter med ”personlighet”. Vi utformar besöket så att det passar just din katt. Vår veterinär Anna-Karin har specialintresse i blyga, rädda katter och på den äldre katten sjukdomar.

Vad kan vi göra för din katt

varför din katt vill komma till oss

  • Din katt får träffa samma veterinär varje gång
  • Din katt får träffa en veterinär med geniunt katt intresse
  • Din katt blir undersökt i en lugn och trygg miljö
  • Ni får en egen lugn katthörna i väntrummet
  • För vår veterinär har god hand med katter av alla personligheter- rädda, stressade, sociala. Vi älskar katter med personlighet!
  • För att vi helt enkelt är en kattvänlig klinik
Boka ett besök

Besök oss nu!

Öppettider

Dag öppettider
Måndag 10:00 -17:00
Tisdag 10:00  -17:00
Onsdag 10:00 -17:00
Torsdag 10.00 -17:00
Fredag 10:00 -17:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Information

Bra att veta

Katter tycker om att ha rutiner & kontroll över sin miljö. För vissa katter kan det vara skrämmande att åka bil om katten inte har blivit van vid detta sedan ung ålder. Du kan vänja din katt vid transportburen och att åka bil. Lugn vi hjälper dig med hur du vänjer din katt vid buren och bilfärden, vad du kan göra på kliniken och även vad du skall tänka på då du kommer hem. Läs vår igenom våra tips och få en lugnare kisse och besök. En grundregel är att aldrig åka med din katt lös i din bil. Din katt kan bli rädd och smitta iväg då du öppnar bildörren efter bilfärden.

TRANSPORTBUREN

  • Välj en stadig transportbur. Välj en bur som passar din katts storlek. Många köper en för liten bur som kanske passade då katten var liten kattunge men då den sedan växer blir den för liten.
  • Välj en transportbur som du kan ta av locket på samt även öppna framifrån. På detta vis kan vi på kliniken öppna locket på buren och din katt kan få ligga kvar i den undre halvan under undersökningen. Vissa katter känner sig trygga och vill gärna vara kvar i sin bur emedans andra katter vill komma ut och utforska vårt kattvänliga undersökningsrum. Vi har även kattpuffar som din katt kan få gömma sig i (eller utforska)
  • Vänj din katt vid transportburen- lämna gärna transportburen framme hela tiden. Låt buren bli en del av ert möblemang där hemma. Ge gärna lite mat/godisar inne i buren för att locka in katten i buren. Om din katt tycker om kattmynta kan du även spraya buren med detta eller lägga in leksaker med kattmynta i buren. På detta vis omprogramerar du din katt till att tänka att buren är något positivt istället för något läskigt och obekant.
  • ”pimpa” buren. Gör den bekväm för din katt. Lägg i mjuka, sköna klädesplagg som doftar från dig. Du kan även ta ett mjukt tygmaterial och gnid det försiktigt över din katts kinder och ansikte så att din katts dofter hamnar i buren och känns mer bekant. Du kan också spraya lugnande doftferomoner, Feliway (som du kan köpa på vår klinik) på tygstycket eller inne i buren ca 15-30 minuter innan bilfärd.
  • Tag med en extra filt för hemresan om din katt skulle kissa eller kräkas under bilfärden så hon/han inte behöver åka med detta på vägen hem. (vi har även extra filtar på vår klinik och vi lånar gärna ut detta om ni skulle behöva)
  • Täck över buren- de flesta katter brukar bli lugnare just under bilfärden om de inte får se alla nya synintryck.

HUR FÅR DU IN KATTEN I BUREN

  • vissa katter kan man locka in i buren med lite extra gott godis emadans andra katter behöver lite hjälp.
  • Om din katt inte vill gå in i buren – ta då och lyft din katt lugnt och försök att sätta henne i buren. Ibland kan det vara lättare att ”backa in ” katten med rumpan först.
  • Vissa katter går in i buren om man tar av locket som man sedan fäster på. Vissa buren har även en lucka på ovansidan som man försiktigt kan sänka ner katten i.
  • Ibland går det inte att få in katten om den får panik. Svep då in katten i en mjuk filt eller badlakan och lägg in båda i buren.

DÅ DU KOMMER TILL VÅR KLINIK

  • vi har en separat vänthöra bara för katter, där ni din katt kan få vara ifred om den är rädd för hundar.
  • Sätt aldrig ner din katt på golvet utan sätt buren på en av vara stolar eller på en katthylla. Katter tycker om att ha koll på läget och känner att de har mer kontroll om de kan kommer upp från marken.
  • Placera framsidan av buren ifrån eventuella andra katter.
  • Om din katt ändå skulle vara lite blyg låna gärna några av våra filtar som du kan lägga över buren. Be oss om hjälp så sprayar vi filten med lite lugnande feromoner.
  • vi använder lugnande doftferomoner på vår klinik för att din katt skall få en behagligare upplevelse hos oss. Du kan även köpa Feliway spray som du sprayar i kattburen inför bilfärden till kliniken.

I UNDERSÖKNINGSRUMMET

  • Lugn vår veterinär Anna-Karin är en katttokig veterinär som har stress och beteende problem som specialområde. Vi har utformat vår undersökningsrum för att både katter och hundar skall trivas J
  • Då du kommer in placerar vi buren lite högt på bordet så att katten kan titta ut och bekanta sig med rummet och med mig. Under tiden får du berätta om din katt och eventuella egenskaper eller problem
  • Vissa katter vill gärna gå runt och upptäcka vårt rum, klättra på våra speciella katthyllor och ibland tycker de om att få gömma sig lite. Vi har katt-puffar som din katt kan få gömma sig i då vi undersöker. Om du har en bur som man kan lyfta av locket så tycker vissa katter om att få stanna kvar där för undersökningen.
  • Om det är något som ni inte förstår, tveka inte att fråga så förklarar vi lite mer ingående.
  • Vi försöker att välja eventuella medicineringar så de skall passa katter men ibland kan vissa katter var utmanande att medicinera. Prata gärna med oss om du har en katt som du är orolig att den kommer bli svår att få i medicinen. Vi kan lära ut vissa knep för att lättare få i din katt medicinen.

DÅ NI KOMMER HEM

  • oftast är det inga problem alls att komma hem med sin katt men katter är individer som gillar att ha kontroll. Något som doftar eller beter sig annorlunda behöver de få vänja sig vid.
  • Lämna din katt i transportburen under några minuter för att se hur de andra katterna i hushållet reagerar. Om dina katter är lugna så kan du öppna buren och släppa ut din katt till sina kompisar. Om dina katter verkar stressade, du märker en spänning dem emellan, så är detta troligen för att din katt har tagit med sig en obekant doft ifrån kliniken och bilfärden.
  • Introducerad din katt långsamt för de andra katterna. Sätt din katt i ett annat rum med alla saker den behöver, så som kattlåda, mat, vatten, göm/sovställe. Tvätta underlaget i buren för att få bort eventuella främmande dofter. Låt katten återfå hemmets bekanta dofter under 1-2 dygn innan ni återintroducerar katterna för varandra igen. På kliniken finns feromoner som signalerar att katterna är vänner, Feliway Friends som du kan sätta in i kontaktuttaget om du märker att katterna som stannat kvar i hemmet reagerar på den återvändande katten. Fråga oss gärna om råd.
  • Introducera katternas dofter för varandra genom att klappa/stryka dem runt ansiktet och föra över dessa dofter till de andra katterna. Du kan även byta ”sängkläder” mellan katterna.

 

 

Ditt djur får ett medel så det skall vakna upp efter den har fått lugnande eller blivit sövd. Men ibland kan man ändå vara lite trött efter detta. Vissa djur kan vara lite ostadiga på tassarna den dagen. Vissa djur kan bli lite nervösa då de känner att de inte har 100% kontroll över kroppen. Sitt ner med dem i en lugn vår (eventuellt ett eget rum) klappa dem och prata med dem lugnande.

Kontrollera att operationssår får vara ifred så att ditt djur inte slickar på det. Om ditt djur opererats behövs ofta en krage för att de inte skall slicka på såret, som då kan gå upp eller bli infekterat.

En liten rodnad runt såret är naturligt då det läker. Det kan även komma lite sårvätska ifrån såret men om det blir mycket svullet eller rinner mycket från såret ta kontakt med veterinär.

Glöm inte att ta läkemedel som vi skrivit recept på eller lämnat med. Efter operation behövs ibland smärtlindring eller inflammationshämmande för att din katt eller hund inte skall känna obehag. Smärta kan vara svårt att känna igen hos katter. Vissa katter går undan, gömmer sig och ofta vill de inte äta. Dessa läkemedel skall tas tillsammans med mat för att var skonsammare mot magen. Om du har svårt att få i din hund tabletter så finns det i flytande form som kan passa bättre. Hör med oss om du undrar över något.

Efter en operation och då djuret har kommit hem så kan man behöva extra smaskig mat och lite övertalning till att komma igång att äta. Fråga oss på kliniken vi har massor av mat och kan säkert hitta något för din katt eller hund.

För att kunna undersöka och behandla ditt djur så behövs inget pass. Vid vaccinationer, särskilt rabiesvaccination så vill man föra in dessa uppgifter i djurets pass. Även avmaskning för hunden och rävens dvärgbandmask skall man föra in datum och avmaskningsmedel i passet. Om ni vill ut och resa med ert djur så hjälper vi er gärna och utför ett pass.